Voorbereidingstijd 15 minuten + 30 minuten in de koelkast
Bereidingstijd 45 minuten
Benodigdheden
200 gram bloem
10 gram bakpoeder
20 gram speculaaskruiden
1 mespunt zout
125 gram rietsuiker
150 gram roomboter
2 eetlepels melk
2 eieren
1 pakje amandelspijs
Topping
Geschaafde of halve amandelen
Instructies
Zeef de bloem, het bakpoeder, de speculaaskruiden en een mespunt zout in een kom.
Snijd de boter in kleine blokjes en voeg dit samen met de melk toe aan het bloemmengsel. Meng alles goed door elkaar totdat je een mooi egaal deeg hebt.
Rol het deeg in plastic folie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Meng de eieren met een eetlepel water en meng dit door het pakje amandelspijs. Let op! Hou een klein gedeelte van het eimengsel achter de hand voor het afwerken van de bovenzijde van de speculaasdeeg.
Verdeel het deeg in twee gelijke stukken en rol deze uit ter grootte van jouw bakvorm.
Vet de vorm in met wat olie of bedek de vorm met bakpapier. Leg de eerste plak speculaasdeeg op de bodem van de bakvorm. Leg het spijs hier bovenop en dek af met de tweede laag speculaasdeeg.
Druk het geheel voorzichtig goed aan en decoreer met de amandelen. Bestrijk de bovenkant met het overgebleven eimengsel.
Bak de gevulde speculaas in maximaal 40 minuten af op 150 graden.